Psykoanalys och psykoterapi i Stockholm 


Varför psykoanalys, psykoanalytisk psykoterapi

Det kan finnas många skäl att söka hjälp

Det kan exempelvis handla om problem i relationer, låg självkänsla eller symtom såsom depression, ångest, ätstörning och självdestruktivitet. Det kan också handla om koncentrationssvårigheter, identitetsproblematik och skrämmande fantasier.

Syftet med psykoanalys eller psykoterapi är att förstå sig själv.

Om man inte förstår sig på sig själv så kommer man att göra och tänka och säga sådant man inte förstår eller känna sig förhindrad att utvecklas och man blir ofri.

I den mån man förstår sig själv har man större möjlighet att välja i livet. Man blir mindre begränsad både vad gäller sorg och glädje och en möjlighet ges att känna sig sann mot sig själv. Symptom vars betydelse man förstår kan leda till att man kan släppa dem eller hanterar dem bättre.

 
 

Hur går psykoanalys och psykoterapi till hos mig i Stockholm?

Skälen till att man söker psykoanalys eller psykoterapi kan vara många men det handlar oftast om någon form av själsligt lidande. Det kan exempelvis handla om utvecklingskriser, skrämmande fantasier, inre konflikter och problem, svårigheter i relationer, nedstämdhet eller mörk självkänsla.

Man kan börja med att mejla eller ringa men enligt min erfarenhet är det bra hur än kontakten initieras att man talar med varandra lite kort per telefon först. Sedan kan man bestämma sig för att träffas för en eller några förutsättningslösa, konsultativa samtal. I dessa samtal kan man komma fram till om och i sådana fall hur man kan gå vidare. 

Man kan också välja att komma för ett bestämt antal konsultativa besök redan från början.

En psykoanalys kan variera mellan 3-5 ggr per vecka medan en terapi kanske 1-2 ggr per vecka. Skillnaden ligger främst i besökens intensitet och omfattning. Syftet är alltid att förstå sig på sig själv. Ibland uttrycks detta som att man vill hitta sig själv, ta reda på vem man är, få självinsikt, ta reda på sanningen om sig själv eller lära känna sig själv bättre eller att man vill må bättre.

Man träffas i möjligaste mån på en viss tid och plats.  Oftast har man ett öppet slut. Man har alltid rätt att sluta när man vill men det är bäst om man kan komma överens om ett avslut tillsammans. En avslutningsperiod är ofta viktig.

Ibland ställs frågor om det hjälper att ”bara förstå” och om man måste vara verbal för att kunna gå i psykoanalytisk eller psykodynamisk terapi. Om man är tystlåten och inte van att uttrycka sig så finns det naturligtvis skäl för det som också kan utforskas.

 

Även tystnad är viktig och har en betydelse. Ibland när man undrar om det hjälper att ”bara prata” så kanske man inte tänker på att verklig insikt bygger på att den är känslomässigt förankrad. Ord kan väcka känslor till liv som gör dem levande.

Specifikt för en psykoanalys eller psykoterapi är att man får ett eget utrymme att utforska sig själv där man inte behöver vara artig utan får möjlighet att säga precis det man kommer att tänka på och man behöver inte vara logisk eller följa en röd tråd. Allt är viktigt. Med en metafor kan man säga att man lägger ett pussel.

Lösryckta tankar och känslor kan så småningom bli del av ett sammanhang.

Psykoanalys/psykoterapi kan vara spännande vilket man kanske inte alltid tänker på. Det handlar om ett sanningssökande.

Så vad är psykoanalytikerns, psykoterapeutens roll? 

Ibland kan man fastna i sina egna tankar och ha svårt att komma vidare. Med en psykoanalytiker kan man utforska tankar och känslor och tillsammans, få möjlighet att se flera aspekter av sådant som är svårt eller som man inte begriper sig på hos sig själv. Också tankar och känslor kring psykoanalytikern är viktiga eftersom det också kan vara en väg till att förstå sig själv. I relation till psykoanalytikern kan man upptäcka fantasier, tankar och föreställningar som hör till ett annat sammanhang.

Psykoanalytikern är utbildad i att förstå psykiska skeenden som vi är omedvetna om. Det kan vara en trygghet att psykoanalytikern/psykoterapeuten finns med även när det känns svårt.

Jag arbetar främst som psykoterapeut i Stockholm.

 

Mer information om psykoanalys hitter du på Svenska Psykoanalytiska föreningens hemsida:

SPAF